dijous, 12 de febrer del 2015

L’Anella Industrial arriba al Circuit de Catalunya

Aquest post es va publicar originalment al blog "Expliquem el futur" el 10/05/2013



Què és l’anella industrial? D’on sorgeix?

L’Anella Industrial es un projecte que neix l´any 2007 a partir d’uns treballs suportats pel Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, laFundació I2CAT i la Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (UPC) amb el suport de la Generalitat de Catalunya. A grans trets, l’objectiu de l’Anella Industrial busca proveir al sector industrial català d’una infraestructura de comunicacions, sobre la que es proveeixen serveis TIC de valor afegit, que ajudin a augmentar la competitivitat de les empreses connectades.
Aquest mateix any ha arribat l’extesa de fibra òptica al Circuit de Montmeló, i per tant, ja s’ha connectat a l´ Anella Industrial. El 10 de maig, precisament, s’ha efectuat la signatura de l’adhesió del Circuit a l’Anella. Aleshores, que pot proporcionar aquesta connectivitat al Circuit?
Primer de tot, connectivitat amb banda ampla simètrica a totes els empreses que estiguin ubicades als boxes, tant temporalment, com permanentment. Això  pot significar posar en marxa molts serveis entre els ocupants del box i les empreses que estiguin col·laborant amb ells (per exemple mecànics – fàbrica o el seu equip esportiu).

Els equips del món del motor podran connectar-se a la seva seu central indiferentment del país on s’ubiqui.

A través d’aquesta connectivitat poden disposar de recursos de valor afegit com la supercomputació, de manera que els equips en competició poden fer servir aplicatius que prèviament s’hagin instal·lat al CESCA o al BSC, el que podria permetre comparar simulacions teòriques amb els resultats pràctics obtinguts en cursa al circuit. Des del box, i en temps de desenvolupament de vehicle durant els mateixos dies que s’estigués al Circuit, sense retards ni dilacions.
Al propi CPD del Circuit es poden hostatjar aplicatius útils per als equips allí ubicats o per a empreses col·laboradores que tinguin la seva seu allunyada físicament del Circuit. Ja podem seguir les evolucions dels pilots al Circuit encara que seguim ubicats a la nostra seu central, o podem verificar si l’automòbil segueix la traçada considerada òptima pels nostres càlculs… Es miri com es miri, estem parlant de posar el Circuit a distància 0 Km de qualsevol empresa que pertanyi a l’Anella Industrial.
I aquesta distància 0Km no només vol dir usar aplicatius en comú tant si estàs al Circuit com si estàs lluny. També vol dir accedir a eines de videoconferències d´ alta definició entre el box i les seus de les empreses que estiguin treballant amb ells, vol dir usar solucions de telepresència i de treball col·laboratiu, compartició de fitxers i bases de dades, us de solucions ubicades al cloud, i tot allò que les noves tecnologies posin, més que mai, al nostre abast.

Nous formats per veure les competicions de motor? Nous espais on veure-les?

A més de les comunicacions corporatives o personals, 1 a 1, no ens hem d’oblidar de les transmissions, o de les emissions 1 a molts; la difusió de continguts audiovisuals tant a través de la televisió com d’Internet  de les imatges des de càmeres ubicades arreu del Circuit. I encara està per veure noves formes de difusió de continguts. Per què no veure curses d cotxes o motos als cinemes?  O transmetre entrenaments a zones de lleure dels centres comercials o dels aeroports? Son nous formats per explorar, que l’arribada de l’Anella Industrial pot facilitar per primera vegada…
O, pensant en àmbits de menor format, per què no pensar en la possibilitat de poder donar cursets i consells de conducció a estudiants, bàsics o avançats, a càrrec dels millor pilots en el millor circuit…  No oblidem que l’Anella Industrial està connectada a l’Anella Científica i a l’Anella Educativa. Des de qualsevol Universitat i Escola es pot accedir en temps real i en banda ampla al Circuit.
I si podem seguir les evolucions dels pilots, no podem mesurar les seves constants, el seu comportament… la seva telemetria, vaja, i competir online amb ells? Els videojocs també poden treure’n profit d’aquestes noves tecnologies.
L’única limitació és la nostra imaginació; no la tecnologia.
Ignasi Bonet, Responsable del projecte idigital de l'Anella Cultural - Generalitat de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada